Tre uger med tryk på Norden

Aarhus-kurset 2019 er klar til at udfordre journalister, der gerne vil blive klogere på Norden, og de, der tror, de ved en masse i forvejen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Har du muligheten, så reis. Kurset er noe av det mest gjennomarbeidede jeg har vært med på. Kilder, møter, mennesker, kultur. Alt var på plass og vi fikk se hvor lett det var å få kontakt med politikerne og embedsmenn på toppen. Jeg har fått en innsikt i europeiske og nordiske forhold som jeg ikke ville fått uten dette kurset. Nå gjelder det å bruke dette i arbeidet mitt».

Sådan opsamler Ingeborg Vigerust Rangul, Fagbladet i Norge, sit udbytte af Aarhus-kurset 2016.

Aarhus-kurset – også kendt som «Tryk på Norden» – bliver i 2019 tre tætpakkede uger i fire lande.

Det eneste kursus af sin art i Norden, hvor det overordnede mål er at styrke journalistikken gennem nordiske netværk og nordiske perspektiver i en international verden.

Programmet er tilrettelagt af Nordisk Journalistcenter, NJC, og indeholder journalistik, medier, politik, kultur, identitet og konkrete arbejdsredskaber.

Sådan forløber de tre uger

Vi begynder i Aarhus. Her er emnerne bl.a. de forskellige medietraditioner; indvandring og integration; kønskamp i forskningen; politisk styret historieskrivning; konstruktiv journalistik; medier og ildsjæle i lokalsamfundet; og journalistikkens rolle i krydsfeltet mellem sport, storpolitik, kultur og kapital.

Herfra går turen til Riga, Letland. Vi skal bl.a. høre nordiske diplomater vurdere forholdet til de store naboer i øst og vest; møde Rigas borgmester, der er journalist; besøge det nationale radio/tv, centeret for undersøgende journalistik og den russisksprogede webportal Meduza; den gamle bydel, Art Nouveau-kvarteret og besættelsesmuseet.

I Stockholm er omdrejningspunktet Nordisk Råds årlige samling i den svenske Riksdag. Vi skal til ambassade-reception; overvære prisuddeling og deltage i Nordisk Kulturpris-galla; til pressemøde med nordiske statsministre, udenrigsministre; møde toppolitikere; besøge etablerede og nye mediehuse; og bore i den svenske mediedækning af bl.a. #Metoo, migration og valg.

Ugen i Bruxelles, EU’s hovedstad, handler mest om Norden i EU, om Europas forhold til verden, og om betydningen for den enkelte borger. En ny Kommission (EU’s regering) og et nyt Parlament er netop begyndt på de næste fem års arbejde. Vi skal møde kommissærer og folkevalgte politikere, briefes af højstående embedsmænd, høre om cyberkrig og kampen mod disinformation, smugkigge i lobbyismens Bruxelles, drikke kaffe med EU’s ombudsmand, besøge Finlands og Norges EU-ambassader. Der bliver også fritid nok til en belgisk øl, til klassisk moules-frites – og til marokkansk fiskemenu i den nærliggende Molenbeek-bydel, udpeget som ghetto og terroristrede.

Gennemgående kursusleder bliver journalist Asbjørn Slot Jørgensen, lektor på Danmarks Medie og Journalisthøjskole.

ANSØGNINGSFRIST: 17. juni 2019

Powered by Labrador CMS